Der er telefontid alle hverdage fra kl  8 -12 og kl 13 -14, klinikken har lukket på helligdage.

POLLENALLERGI OG REAKTIONER PÅ MAD

Hvis du får høfeber af pollen fra planter eller trær, skal du være opmærksom på at du kan få symptomer af en eller flere fødevarer.

1) Birkepollenallergi og mad.

En række frugter og grøntsager kan give symptomer, hvis du ar høfeber på grund af birkepollen. Årsagen kendes ikke helt, men meget tyder på, at det skyldes en krydsreaktion, hvor kroppen ikke kan skelne mellem allergistoffer i pollen og stoffer i fødevarer.

Det er sjældent, at alle fødevarer der krydsreagerer med birkepollen giver symptomer.

Hvis du har birkepollenallergi, kan det dreje sig om følgende frugter og grøntsager:

  • Blomme
  • Fersken
  • Nektarin
  • Kirsebær
  • Kiwi
  • Pære
  • Æble
  • Gulerod
  • Kartoffel
  • Selleri
  • Tomat
  • Cashewnød
  • Hasselnød
  • Kokosnød
  • Mandler
  • Paranød
  • Peanut og jordnød
  • Valnød

HUSK
Nødder og mandler forekommer også i kager og slik, f.eks; marcipan, konfekt, chokolade og nougat. Jordnødder kan findes i jordnøddesmør også kaldet peanutbutter, kager, chokolade og konfekt.

Hvis du får nyseture og kløe i næsen, når du skraber kartofler, er det en god idé at koge kartoflerne, før de pilles.

Nogle kan bedre tåle gamle kartofler end nye kartofler. Erfaringen viser, at røde æbler tåles bedre end grønne. Hvis du skræller frugterne, kan du måske bedre tåle dem.

Nogle undersøgelser har vist, at visse fødevarer bedre tåles, hvis de er varmebehandlet. Andre undersøgelser har vist det modsatte. Her må du eventuelt prøve dig frem, med mindre du har oplevet meget kraftige reaktioner.

2) Græspollenallergi og mad.

Hvis du får høfeber af græspollen, kan du måske opleve at få symptomer af en eller flere af følgende fødevare.

Det kan dreje sig om følgende:

  • Appelsin
  • Melon
  • Bønner
  • Kikærter
  • Linser
  • Ærter

Græspollen er i familie med pollen fra alle kornsorter, også ris og majs. Folk med græspollenallergi kan derfor få symptomer, når ruger drær. Mærkeligt nok vil du sjældent får symptomer, når du spiser brødsorter med korn i. Det kan skyldes, at allergistofferne nedbrydes i mave og tarm.

HUSK
Hvis du ikke tåler appelsin, tåler du sikkert heller ikke mandarin og clementin.
Kikærter er hovedingrediens i humus og falafel.

3) Bynkepollenallergi og mad.

Hvis du får høfeber af bynkepollen, skal du være opmærksom på, at nogle frugter og grøntsager kan give anledning til symptomer, når de spises.

Det kan dreje sig om følgende:

  • Banan
  • Melon
  • Pastinak
  • Selleri
  • Krydderurter
  • Persille
  • Purløg

Nogle undersøgelser har vist, at visse fødevarer bedre tåles hvis de er varmebehandlet. Andre undersøgelser viser det modsatte. Her må du eventuellt prøve dig frem, med mindre du har oplevet meget kraftige reaktioner.

Astma-allergiforbundets hjemmeside