Der er telefontid alle hverdage fra kl  8 -12 og kl 13 -14, klinikken har lukket på helligdage.

KOLESTEROL

Generelt om kolesterol
Findes i æg, rogn, kaviar, indmad, skaldyr, blæksprutte

Findes ikke i vegetabilske produkter

Højst 300 mg i kosten dagligt

1 æg indeholder 300 mg kolesterol

Indhold pr. 100 gram 
lever 300 mg 
nyre 375 mg 
hjerte 150 mg 
rogn 235 mg 
kaviar 312 mg 
rejer 150 mg 

Kostbehandling ved forhøjet fedtstof i blodet! 
1. Spis mindre fedt

2. Spis umættet fedt (vegetabilsk) i stedet for mættet (animalsk) fedt

3. Spis mindre kolesterol

4. Spis mere kulhydrat og flere kostfibre 

Råd ved vægttab 
1. Følg råd om "spar på fedt".

2. Spis hver 3.-4. time

3. Undgå at drikke kalorier

4. Spis efter slanketallerkenmodel:
Tallerkenen skal bestå af: 50% grønsager, 25% kød, 25 % kartofler/ris/pasta/brød 

5. Undgå sukker

6. Spis alle grønsager ad libitum

7. Spis 1 til 2 stykker frugt om dagen 

Spar på mættet fedt og kolesterol 
1. Vælg fedtstof med max 20% mættet fedt
Margarine max. 16g fedt/100 g
Minarine max. 8 g fedt/100 g

2. Vælg olivenolie, mad- og saltolie eller oliemargarine til tilbredning

3. Spis 300 g fisk om ugen, - vælg forskellige slags

4. Spis max. 2 æg om ugen.
Undgå andre former for æg: rogn, kaviar ....

5. Undgå indmad
lever, leverpostej, hjerte, nyre ......

6. Vælg nødder, mandler, oliven, marcipan, kransekage, fransk nougat, bolsjer, vingummi frem for andet snack

7. Erstat fedtkalorier med kulhydratkalorier:
Spis mer frugt, brød, ris, pasta, kartofler..... 

Spar på fedt 
1. Skrab brødet, brug minarine eller undlad fedtstof.

2. Smid stegefedtet ud.

3. Undgå panering.

4. Anvend hakket kød og pålæg med max 10% fedt.

5. Skær synlig fedt fra hele kødstykker.

6. Anvend mælkeprodukter med max 1.5% fedt:
Letmælk, skummetmælk, kærnemælk, ylette, Cheasy
drikke cultura....

7. Anvend ost med max 17% fedt (30+)
Hytteost, rygeost, kvark, cheasyoste.....

8. Undgå chips, kiks, kager, is og chokolade 

Problemer og løsninger 
1. Skriv ned hvad du spiser.

2. Tænk over hvilke andre behov end sult maden dækker.

3. Kedsomhed er tit er overskud af energi.

4. Spis på faste tidspunkter.

5. Spis langsomt, tyg maden grundigt.

6. Hold pauser under måltidet.

7. Spis af små tallerkener.

8. Vent på mæthedsfølelsen i 20 minutter.

9. Udnyt enhver mulighed for at få motion.

10. Find én at tabe dig sammen med.